Новогодняя ветка

середа, 16 січня 2019 р.

Як швидко вивчити таблицю множення з дитиною: кілька способів


  • Дитина-візуал сприймає інформацію через зорові канали, тобто, за допомогою очей. Зазвичай такі діти легко орієнтуються в формах і колірній гамі, розмірах предметів. Часто захоплюються ліпленням, малюванням, в'язанням, складанням пазлів та іншими заняттями, в яких задіяні руки і пальці. Їм не подобається, коли хтось їм читає книги (тобто аудіоказки не підходять), тому що обожнюють просто розглядати картинки.
  • Дитині-аудіалу інформація з навколишнього його світу здебільшого надходить через слух. Такі дітки рано починають говорити, у них великий словниковий запас, тому не дивно, що вже з двох років вони будують чіткі осмислені речення. Обожнюють музику, аудіоказки, вести розважливі бесіди, сперечатися і щось доводити. Дуже товариські і володіють вродженим даром переконання. Не люблять натовпу людей, активні ігри та розглядання картинок.
  • Для дитини-кінестетика пізнання світу полягає в її дослідженні за допомогою рухів і дотиків. Вона дуже активна, постійно перебуває в русі, і не дивно, що рано починає повзати і ходити. Улюблені заняття - біг, стрибки, перекиди. На одному місці довго такого малюка не втримаєш! Для кінестетика важливі будь-які дотики, особливо обійми. Все нове таке чадо пізнає через обмацування, облизування (не дивно, що тобі весь час доводиться його зупиняти, щоб витягнув іграшку або ручку з рота), йому потрібно обов'язково все помацати.
  • Як швидко вивчити таблицю множення з дитиною-візуалом?

    Як ти зрозуміла з описаних вище особливостей твого молодшого школяра, для нього важлива саме картинка, яскрава і барвиста. Тому найкращим способом заучування для нього стануть, наприклад, ігри-розмальовки. На щастя, в книжкових магазинах є готові зошити. А якщо не хочеться витрачатися або лінь бігти за ними, на просторах Інтернету є багато завдань подібного типу. Потрібно лише роздрукувати їх на кольоровому принтері і вручити малюкові разом із кольоровими олівцями або фломастерами:
    Таблиця множення в розфарбуванні
    Таблиця множення в малюнках

    Також можна запропонувати дитині вивчити таблицю множення за допомогою ігрової програми для планшета або смартфона. Розробники онлайн-ігор зараз пропонують багато різних варіацій як російською, так і українською, і навіть англійською мовами. Але не поспішай завантажувати першу-ліпшу гру для вивчення таблиці множення! Твоєму чаду картинки з «голими» цифрами не підходять: вибирай ту, де яскраві мультиплікаційні персонажі-помічники.
  • Як швидко вивчити таблицю множення з дитиною-аудіалом?

    Школяру, який сприймає нове тільки через слух, необхідно вчити таблицю множення повторюючи її за кимось або озвучуючи кожен приклад. Тому словосполучення «не бубни» (і схожі за змістом) не повинні бути у твоєму мовленні - так твоя дитина повторює і запам'ятовує.

    Як швидко вивчити таблицю множення з дитиною-кінестетиком?

    Такому молодшому школяреві важливо все помацати. Тому пропонуємо тобі з ним ... погратися. Оберіть для ігор однакові предмети. Це можуть бути тверді фрукти або овочі, кубики, іграшки, навіть квасоля. І приступай до навчання, розкладаючи їх на купки. Дитинці потрібно або порахувати, або викласти потрібну кількість предметів.
    Якщо твоє чадо освоїло таблицю до 5-ти, тепер можна вивчити новий спосіб: таблиця множення на пальцях: варіантами для нього є таблиця множення у віршах або в пісеньках.
  • Як швидко вивчити таблицю множення з дитиною-дігіталом?

    Твій малюк у всьому шукає логічне підгрунтя? Тоді у нього точно не повинно бути ніяких проблем з таблицею множення. Але є один нюанс: йому може стати просто не цікаво на початковому етапі. А щоб не було нудно просто вчити таблицю у списках, у нас для твого чада такі варіанти таблиці множення:
    Секрети таблиці множення
    Секрети таблиці множення
  • І наостанок пропонуємо тобі універсальну таблицю множення, за якою навчалися ще ми, але чомусь її перестали друкувати на зошитах із математики - це таблиця Піфагора. Її унікальна властивість у тому, що за нею дуже легко запам'ятати таблицю множення будь-якій дитині з різними психотипами (крім аудіала), тому що всі нюанси запам'ятовування кожного тут враховані.
    Таблиця Піфагора
    Так, візуал її може сприймати як цілісну картинку, і вона повністю відкладеться в його пам'яті (та й запам'ятовувати потрібно не багато, а всього 45 цифр і чисел, тому що вони повторюються). Кінестетик же може вчити табличку, проводячи пальцем вздовж вертикальних і горизонтальних ліній, поєднуючи їх у цілісне число. Дитина-дігітал знайде в ній масу прихованих логічних ходів і завдань.

Немає коментарів:

Дописати коментар